Jonas Buud´s blogg

Jonas Buud´s blogg

Sammanfattning av tävlingarna 2014

TävlingPosted by Jonas Buud Mon, February 09, 2021 08:43:09

Jag valde att lägga fokus på Paris marathon, comrades, Swiss Alpine marathon, ultravasan och VM denna säsongen. Sedan blev det en del andra träningar också som den del i vägen att vara bra förberedd iför de prioriterade tävlingarna.

Paris marathon

Målsättning. Springa på en tid runt 2:20-2:22

Hade en riktigt dålig dag. Stressad i starten eftersom att det gick lite för fort. Släppte klungan efter 3 km och fick därifrån springa på egen hand. Även lite problem med magen gjorde att jag slutade på en tid av 2:26

Lyckades inte med min målsättning.

Comrades marathon

Målsättning. Ta ett guld (vara top 10)

Ville visa att jag även kan springa ”down run” på världens största ultra. Fick ett bra lopp som jag fick springa i en grupp första 30 km, därefter blev det ganska mycket ensamlöpning. Öppnade lite försiktigt för att inte springa sönderbenen på samma sätt som jag gjorde två år tidigare. Passerade ganska många löpare andra halvan av loppet. Blev trött när det var 10 km kvar då jag låg 6:a. Fick därifrån försöka att fokusera på att behålla min top 10 plats. Fick släppa förbi mig en till och slutade som 7:a.

Lyckades med målsättningen

Swiss alpine marathon

Målsättning: Vinna

Vi blev ett par löpare som sprang på ganska hårt i början av loppet. Det var en ny sträckning runt Fillisür vilket gjorde att backen upp mot toppen blev extra lång i år. Värdet var dessutom det sämsta som jag varit med om under mina 8 år. Fick släppa en löpare halvvägs upp mot toppen. Precis innan toppen var jag dock åter i hasorna på ledaren. Från toppen och ner till målet utökade jag ledningen för att tillslut bli 10 minuter ner till tvåan. Riktigt skönt att förvara min segersvit.

Lyckades med målsättningen

Ultravasan

Målsättning: Vinna

Det blev ett riktigt bra motstånd på den första upplagan av Ultravasan med Steven Way i toppen. Det gick riktigt fort i början och vi låg långt före min och alla andras tidsplaner. Var ganska defensiv fram till Evertsberg då det bara var jag och Way kvar i täten. Missade spurtpriset upp till Evertsberg… Way som snuvade mig på det tog det lite lugnt ut från kontrollen och jag valde att köra på lite extra hårt på nedförslöpningen mot Vasslan. Way släppte precis innan jag kom fram till det tyngsta myrpartiet. Hade riktigt bra fly i löpningen hela vägen till Mora. Detta kan mycket väl vara ett av det bästa loppen som jag har gjort. Riktigt skönt att vinde den första upplagan av Ultravasan. Tror att det var ganska många som räknade med att jag skulle vinna ganska enkelt, men de vet nog inte vilka tuffa motståndare som stod på startlinjen.

Lyckades med målsättningen

VM på 100K

Målsättning: Springa på en tid runt 6:30

Det är svårt att springa för en placering på 100K. Jag försöker att bestämma vilken tid som jag tror att jag kan springa på redan innan start och därifrån försöker jag att lägga upp mina KM tider. Vi var en ganska stor grupp i början (fram till 55 km) Vi hade jämn och fin fart med en sluttid på runt 6:30. En sluttid på 6:30 brukar räcka ganska långt. Eftersom att de yttre förutsättningarna skulle bli ganska tuffa med värme, hårt underlag och många skarpa kurvor så var en tid på 6:30 en ganska bra sluttid. Vid 55 ökade Max King farten och några löpare försökte att hänga på. Jag valde att inte hänga på utan att rulla vidare i min fart. Fick springa själv härifrån till målet. Lyckades plocka de löpare som hängde på King och tillslut blev det bara en löpare före mig. Jag fick ett nytt sliver till mina tidigare 3. Var ganska besviken direkt efter målgång, men nu några dagar senare börjar det att kännas bättre.

Lyckades nästan med målsättningen. sluttiden blev 6:32

Övriga tävlingar

Mindre tävlingar som har vart en del i uppladdningen på de större tävlingarna:

Tällberg halvmarathon

Det har blivit en tradition att köra Tällberg veckan efter SwissAlpine. Lite spännande att se hur benen har återhämtat sig, det gick bra i år också och jag lyckades ta min 3 raka seger.

Outrun the sun

En riktigt trevlig tävlin som ASICS anordnade i Chamonix midsommarhelgen. Det hela gick ut på att vi skulle tävla i ett lag på 4 sträckor runt Mont Blanc, en sträcka på 16 mil. Starten i soluppgången och målgång innan solen går ner. Vi sprang ca 4 mil var och vi lyckades med uppdraget att vara tillbaka i Chamonix innan solen gick ner.

Vansbro Marathon

Ett riktigt fint lopp.Valde detta loppet som en del i uppladdningen mot Ultravasan. Fick en bra genomkörare i liknande terräng.

Lidingöloppet

Det är alltid kul att springa Lidingöloppet. Hade vart förkyld 3 veckor innan loppet och bara känt mig ok de sista dagarna innan start. Ville ändå försöka att springa på lite. Det fungerade hyfsat de första 7 km innan jag började att blöda näsblod. Vid 15 km bestämde jag mig för att kliva av vid 20 km. Vid 20 km blev det så att jag fortsatte hela vägen in i mål. En sluttid på 1:53 kanske inte var den bästa….

Les Templiers

En ny tävling i mitt tävlingsprogram. Borde kanske lagt lite mera fokus på denna tävlingen, men jag valde att inte fokusera till 100% När man väl var på plats försöker jag givetvis att springa så fort som det bara gick. Banan erbjöd många överraskningar. Stigarna var mindre och bökigare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Lyckades bli top 10 i riktigt hård konkurrens. Direkt efter målgång så sa jag aldrig mera detta loppet, men nu några veckor senare så kanske suget börjar komma igen. Om det blir en ny start nästa år så kommer jag att vara bättre förberedd på vad som väntar mig där ute.

Vintermarathon

Valde att springa loppet bara några dagar innan det var dags. Ville köra ett lopp på en tid runt 2:30 som en del i uppladdningen mot VM två veckor senare. Fick springa ganska mycket själv. Det kändes riktigt bra hela vägen och jag lyckades att vinna loppet på en tid under 2:30 och jag fick precis det kvittot som jag villa ha mot VM.

Tycker att jag fick till en riktigt bra tävlingssäsong 2014. Skulle inte ändrat på så många saker om jag fick en chans till att göra om 2014 tävlingsmässigt. Det var en riktigt lång med anvlutande VM i slutet av november. Den stora frågan inför 2014 var om man skulle kunna vara i bra form vis så pass många olika tillfällen under hela tävlingssäsongen. Tycker också att det är riktigt kul att kunna prestera i både terräng, kupering och på asfalt.

Nu börjar planeringen av 2015 års tävlingar. Några saker blir det med 100% säkerhet. Comrades, Swiss Alpine och Ultravasan, sedan blir det några tävlinga till också.

  • Comments(0)//jonas.familjenbuud.se/#post77

Bloggar nu mera på www.marathon.se

TävlingPosted by Jonas Buud Thu, May 19, 2021 13:47:47

Hej.

Bloggar tillsvidare på http://beta.marathon.se/bloggar

//Jonas

  • Comments(1)//jonas.familjenbuud.se/#post75

Inofficiellt svenskt rekord på 155070 meter för 12-timmarslöpning

TävlingPosted by Jonas Buud Thu, December 02, 2020 19:34:14

Fick ett e-post med följande text:

Dokumentering av Jonas Buuds inofficiella svenska rekord på 155,070 meter för 12-timmarslöpning.

Jonas Buud deltog den 10-11 april 2010 vid Tävlingen TEC – Täby Extreme Challenge på distansen 100 engelska mil, dvs 160,934 meter.
Banan består av en blandning av asfalt, grusvägar, grusstigar, motionsspår och skogsstigar.
TEC:s bana består av 16 varv som vardera är nominellt 6.25 miles (10,058 meter) långa. Banläggningen baseras på mätningar med mäthjul där varvets längd enligt gängse praxis valdes ca 0.1 promille för långt (10,067 meter enligt mäthjulet). Efter loppet mättes banan med cykel den 2021-06-17 av den legitimerade förbundsmätaren Birger Fält, med resultatet att banans varv är 0,65 promilleför lång (10,124.0 meter) och den verkliga banlängden för 100 miles är 161,983.2 meter.


Båda mätmetoderna är kalibrerade mot plant underlag. Skillnaden i uppmätt sträcka mellan mäthjul och cykel beror på att mätningar med mäthjul med hård periferi har en tendens att underskatta sträckors längd vid mätning på skrovligare terrängunderlag, vilket också finns dokumenterat i IAAF:s officiella dokument om banmätning.
Pga svårigheten att mäta med högsta precision i banans terrängpartier är onoggrannheten i TECmätningarna något större än vid mätning på asfaltbanor. För att säkerställa att den officiella banmätningen inte överskattar banans längd har dessa felkällor beaktats i den av Birger Fält angivna banlängden.

Den officiella tiden är tagen med det elektroniska systemet Sportident som är utvecklat för och är väl beprövat vid orienteringstävlingar. Vid sportident har löparna med sig en stämplingsbricka som de stämplar med vid varje varvning.
Vid TEC utnyttjades också en manuell tidtagning som backup.
Mellantider vid varje varvning är tagna både elektroniskt och manuellt.
Jonas Buuds officiella sluttid var 12 timmar 32 minuter och 4 sekunder (manuella tiden 12:32:03), vilket är inofficiellt svenskt rekord på 100 miles.

Jonas Buud passerade den 15:e varvningen på den officiella tiden
11:44:40 (manuella tiden 11:44:38). Jonas faktiska distans vid denna passering var 151,859.2 meter (15/16 × 161,983.2 meter).
Under Jonas Buuds sista varv sprang en av TEC:s tidtagningsansvariga (Esbjörn Eriksson) efter Jonas Buud och noterade Jonas Buuds exakta position efter exakt 12 timmar av loppet.
Esbjörn Eriksson hade med sig en av loppets två officiella klockor och från vilka den officiella starten gjordes. 12-timmarspunktens placering var 3 meter innan den lyktstolpe som visas i bilden nedan.

Distansen till 12-timmarspunkten har bestämts via Birger Fälts banmätning där distansen till 12 timmarspunkten är 3217 meter (sträckan till lyktstolpen i bilden ovan) minus 3 meter (enligt bilden) minus 3.2 meter (promilleavdraget), dvs 3,210.8 meter.
Jonas Buuds totala distans efter exakt 12 timmar är således 151,859.2 meter + 3,210.8 meter = 155,070 meter.
Som en extra verifiering av denna 12-timmarsdistans har Jonas Buuds kilometerfart under sista varvet fram till denna punkt (3,210.8 meter på 15:20, dvs farten 4,47/km) jämförts med medelhastigheten under sista varvet (10,124.0 meter på 47:24, dvs farten 4,41/km).
Båda dessa kilometerhastigheter inkluderar tiden för depåstoppet just innan varvet påbörjades vilket delvis förklarar den något långsammare
beräknade farten fram till 12-timmarspunkten. En snabbare fart på slutet är också förväntat eftersom en fartökning nära målgången är rimlig.

Jan Söderkvist Patrick Joyce Esbjörn Eriksson
Tävlingsledare Tävlingsledare Tidtagare

  • Comments(3)//jonas.familjenbuud.se/#post72

Bilder från VM

TävlingPosted by Jonas Buud Thu, November 11, 2020 08:50:03

Här kommer det lite bilder från VM. Tycker nästan att bilden på den norska ledaren är den bästa. Ensam i ledning med nästan 5 min….

  • Comments(0)//jonas.familjenbuud.se/#post70

Hemma efter VM

TävlingPosted by Zandra Tue, November 09, 2020 12:13:11

Nu är jag åter i Mora, skönt. Värken i benen finns där fortfarande och kommer troligen så vara i ett par dagar till, men vad gör det nu.

Grymt skönt att lyckas ta ett GULD och ett SIVLER i år igen. Jag ska försöka att beskriva lite hur jag uppfattade loppet.

Vi startade kl 6.30 på morgonen ute på piren precis bredvid det fartyget som alla löpare och ledare bodde på, ganska mörk men vindstilla. Vi skulle springa ca 5 km från båten till en runda på ca 5 km som vi skulle köra i 19 varv, tyvärr så lyckades arrangörerna göra en liten viss så att vi fick springa 1,3 km längre för att komma till varvbanan. Detta korrigerades sedan på varv 12 som blev justerat så att den totala längden skulle bli 100KM.

Jag tyckte att det rullade på ganska bra i början. En norrman sticka ifrån oss andra efter ca 3 km i ett riktigt högt tempo. Jag konstaterade ganska fort att det inte håller att köra i den farten i början och slog bort hans lopp från mina tankar.

Planen var ju att försöka att springa på 6.40 när jag åkte till Gibraltar men efter att vi joggade banan dagen innan loppet så fick vi revidera planen på grund av att banan var ganska tuff med en brant backe upp och en tvär backe ner. Banan var också ganska trixig med många tvära svängar och då är det svårt att hitta ett bra flyt. Den nya måltiden sattes till 6.45.

Loppet rullade på och jag låg lite före men planerade tid i början, jag försökte hela tiden fokusera på att inte bry mig så mycket på vad alla andra gör under loppet. Det var ganska många som var uppe i ledningen i loppet och det var ganska många som fick det riktigt tungt på slutet.

Jag började bli lite trött efter ca 70 km och fick sänka farten lite, men jag konstaterade att jag ändå ligger bra till mot planen så det fanns aldrig någon oro.

Nu börjar det även bli ganska tomt med löpare framför mig, bara japaner och en amerikan. Man börjar så smått drömma om att det kanske kan bli en medalj av någon valör. Inne på sista milen är jag riktigt trött men jag tycker ändå att jag kan hålla i det hela ganska bra hela vägen in i mål.

Grymt skönt att komma i mål som Europamästare och VM 2:a.

Ett tack till Peter Fredricson som hade koll på klockan och vätskan under hela loppet.


Resultat:

1º SHINJI NAKADAI 117 JPN 06 : 43 : 44

2º JONAS BUUD 179 SWE 06 : 47 : 40

3º MICHAEL WARDIAN 193 USA 06 : 49 : 18

4º NORIYUKI ARAKI 114 JPN 06 : 50 : 00

5º OLEKSANDR HOLOVNYTSKYY 183 UKR 06 : 51 : 03

  • Comments(6)//jonas.familjenbuud.se/#post69

VM silver och EM guld

TävlingPosted by Zandra Sun, November 07, 2020 16:08:33

Härligt!!

Totalt en andra plats i loppet och bästa europe, bara en japan framför ( i år igen…)

Jonas får väl skriva mer sedan

Zandra

  • Comments(7)//jonas.familjenbuud.se/#post68

Rapport från VM100km

TävlingPosted by Zandra Sun, November 07, 2020 08:41:12

Här kommer en rapport från VM.

Efter 70km

föst en amerikan, sedan en japan och sedan Jonas. ca 3min efter ledaren Jag hade nog fel det var nog två japaner dvs jonas 4a

Efter 50km

Jonas ligger med i klungan, normanen börjar tappa. Det ser bra ut, före Jonas i klungan så finns det några japaner, en ryss och en amerikan.

30km:

Först en norman som ligger ca5½min före en stor klunga där placering placering 2-10 finns, där finns Jonas. Senaste vå varven går på ca 3.50 fart dvs lite fortare än planerat, dåligt eller bra det får vi reda på när loppet är över.

Mvh Z

  • Comments(2)//jonas.familjenbuud.se/#post67

Inför VM 100Km

TävlingPosted by Jonas Buud Mon, November 01, 2020 19:48:44

På torsdag börjar jag resan ner till Gibraltar och VM på 100km. Efter lite strul med träningen så börjar det åter att bli bra. Fick ju ont i vaden efter Berlin marathon som gick i slutet av september och efter det så lyckades jag bränna foten i bastun….. Den 10 oktober när jag var på akuten eftersom att min fot var grymt svullen och det rann vätska ur den brända foten fick jag beskedet från läkaren “Din löpar säsong är över.” Jag måste erkänna att den helgen så var VM lång borta för mig. Men svullnaden gick ner och såret blev bättre. Helgen den 16-17 okober lyckades jag få ner foten i skon igen och det började gå att springa. Lyckades även springa på mig lite träningsvärk på måndagen.

De 2 sista veckorna har dock träningen rullat på ganska bra. Det som jag känner att jag saknar är ett långt pass på 5 timmar efter stig (Siljansleden till Björka).

Nu är det bara att vila och ta det ganska lungt de sista dagarna. Sedan så blir det att ställa klockan på 6.39.00 och köra på så länge det går.

http://www.iau-ultramarathon.org/

http://www.gaaa.gi/

  • Comments(3)//jonas.familjenbuud.se/#post66

Berlin marathon

TävlingPosted by Jonas Buud Mon, September 27, 2020 20:57:51
Nu är jag åter hemma i Mora. Besvikelsen är ganska stor att loppet slutade som det gjorde. Jag tar allt från början.
Vi (jag och min bror) åkte ner till Berlin på fredagen. På flygplatsen möttes vi av ett underbart sommarväder och man började nästan fundera på om det skulle bli en varm mara. Plockade även ut nummerlappen under fredagen.
Lördagen tog vi det ganska lugnt, vi hängde på en rund tur i Berlin för att se lite olika byggnader och muren. Under runddtuen började det även att regna, sedan regnade det till det att flyget gick hem (mer eller mindre).
Söndagen:
Starten går kl 9.03 och vi valde att åka med springtimes buss från hotellet till starten. Vi kom inte så närma starten som vi hade hoppats och vi fick vandra en bit för att komma fram. Vi hade även “turen” att få lämna påsen med kläder längst bort på andra sidan. Vid inlämningen var det totalt kaos och folk överallt som bara stod och puttade på varandra. Efter ett bra tag lyckades jag äntligen lämna in mina saker, nu var det mindre än 30 min till start! Börjar att bli lite stressad. Springer så gått som det går bland alla förvirrade löpare bort mot min start (som är längst bort från där vi lämnade påsen) Kliver in längst i A gruppen mindre än 10 min innan start. Plöjer mig fram så gott det går (fick några gliringar på tyska (tror jag)). Ser startlinjen ca 7 min innan start, tar några djupa andetag för att försöka att lugna ner mig.
Starten går och jag kommer igång utmärkt utan någon större trängsel. Efter ca 500 meter så ser jag att jag ligger i rygg på en “hare” med sluttid på 2:04:30. Undra om man har öppnat lite väl fort?? De första KM rullar på enligt min plan. Dock så blir jag ganska ensam ganska fort och en tanke far genom huvudet om att man får spinga solo i 37 km. Springer i ganska små grupper fram till 9 km då ett stort tyskt gäng kommer ifatt mig, de hade även en egen följebil. Detta visade sig senare att det var den tyska ledaren. Han hade även 2 st egna harar. En grymt fin grupp att bara rulla med i. Följande kilometrar rullar på grymt bra, ligger helt på min plan. Vi passerar halva på prick 1.10 och benen är helt OK. 25 KM passeras lika på, våran grupp har nu blivit lite mindre och en av hararna har gett upp. Precis efter KM 28 börjar det att sticka i vaden, kramp??? springer lite till innan jag måste att stanna och stretcha vaden. SKIT!! Är ganska säker på att jag måste bryta. Provar dock att springa vidare, vaden är grymt stel. Vårat hotell som vi bor på ligger efter 35 KM så min tanke är att jag joggar fram dit och sedan kliver av. Vaden blir dock inte sämre utan jag små haltar vidare. Missar hotellet och fortsätter hela vägen in i mål på en tid av 2:26:40. Tysken som jag sprang med hade tiden 2:20:43.
På kvällen var vaden ganska stel och öm. Idag så mår den lite bättre.
Jag fick dock ett bra kvitto på att min form är bra och att det ska bli grymt kul i Gibraltar den 7 nov. (Bara min vad blir bra)

  • Comments(4)//jonas.familjenbuud.se/#post64

Resultat

TävlingPosted by Zandra Sun, September 26, 2020 11:33:57

Jag såg precis Jonas gå imål i Berlin marathon via sändningen i Eurosport

2:26:38

Farbror Jerker gick just i mål också på 4:18:36

Mvh Zandra

  • Comments(0)//jonas.familjenbuud.se/#post63
Next »