Jonas Buud´s blogg

Jonas Buud´s blogg

Rehab träning

TräningPosted by Jonas Buud Thu, April 23, 2021 10:02:46
En liten videoblogg.


  • Comments(3)//jonas.familjenbuud.se/#post83

Vecka 10

TräningPosted by Jonas Buud Sun, March 29, 2021 20:23:47

Nu är det 10 veckor sedan beskedet… Tiden rullar på. Ganska fort faktiskt….

Nu har det gått några veckor sedan förra inlägget. Jag har börjat att träna lite mera, mest cykling och då en del på min nyinköpta trainer. Det går inte riktigt upp mot att springa, men det är ändå kul att få bli riktigt svettig och trött igen. Försöker att cykla ca 1.15 till 2 timmar varje gång. Försöker även att göra mina övningar som jag har fått från min sjukgymnast. Är ganska stel i baksidan av benen. I veckan var familjen i Vemdalen på lite skidsemester nu när Portugal blev inställt, riktigt trevligt med massor av härlig skidåkning. Nu blev det mest slalomåkning med skidskola för barnen. De lär sig grymt mycket på en veckas åkning. I början ville Sixten åka och hålla i handen i den lätta backen, i slutet av veckan åker de röda backar. Riktigt kul.

Nu är det bara fem veckor kvar tills det att jag åker till Madrid. Planen är att ta mina första löpsteg då. Längtar verkligen dit. I dagsläget så är vi 11 st som åker, så det finns fortfarande plats om någon mera vill hänga på.

http://familjenbuud.se/Madridlager.html

Anmälningarna till 2015 års ultravasa rullar också in. Det verkar bli ett riktigt bra startfält även i år. För att nämna några:

Emmanuel “Manu” Gault (FRA) vinnare av EcoTrail Paris 80K 2015

Matt Flaherty (USA) En snabb löpare på alla distanser och underlag.

Jarle Risa. Didrik Hermansen och John Henry Strupstad (NOR) (Alla topp 10 på ultravasan 2014)

Arnaud Perrignon (FRA)

Max King (USA) Världsmästare 100K 2014, 2:17 på maran.

Jasmin Nunige (SUI), Flerfaldig vinnare av Swiss alpine marathon i Davos

Holly Rush (GBR), Segrare av Ultravasan 90K 2014

Det är i dagsläget nästan 1300 anmälda till Ultravasan 90K så det finns fortfarande 200 platser kvar.

http://ultra.vasaloppet.se/

Veckans tanke går till Johan Lantz. Han var på Gran Canaria för att springa Trans Gran Canaria för någon vecka sedan. Han var i grym form och hade vart på plats fyra veckor innan loppet för att träna och preparera sig på bästa sätt. Veckan innan loppet så skrev han om smärtor i ryggen och höften. Det läskiga var att när jag läste hans beskrivning var att det var exakt på det sättet som jag kände när jag sprang sönder mig strax innan jul (också på Gran Canaria). Han startade ändå det 130 km långa och kuperade loppet. halvvägs in i loppet höll inte kroppen längre och hans ben gick av. Kände faktiskt att det lite gärna hade kunnat vara jag som gjorde samma sak. Min löpnings slutade dock med en spricka och inte ett brott. Sedan hade Johan oturen att inte komma till de skarpaste läkarna…. De satte in en jättespik i benet… efter tre dagar…. Väl hemma i Sverige var det bara för läkarna att plocka ut spettet i benet och sätta dit lite mindre och smidigare spikar. Nu är det bara att hoppas att Johans läkning blir bra och att han åter kommer ut i löparspåret så fort som möjligt.

Till veckan(Påsk) så kommer jag och Zandra att vara i Tällberg på Green Hotel på ett litet läger. Det blir inte så mycket löpning för mig, men jag kommer att vara med så gått det går ändå. Räknar med att sötta och supporta deltagarna på bästa sätt. Kommer att plocka med mid cykeln så att jag kan hänga med på löpträningarna också. Det går fortfarande att anmäla sig även till detta lägret. Ett riktigt bra pris på anmälan är det också.

http://www.greenhotel.se/kalender/loparweekend-med-jonas-och-zandra-buud/

Kommande veckans mål, träningsmässigt.

Cykla minst 8 timmar på trailern.

Göra mina sjukgymnastövningar 5 ggr

Ro på roddmaskinen 2 ggr x 15 min

Vattenlöpning 1 timme (På Green hotel)

Jag passade även på att fylla år i veckan, tackar för alla gratulationer.  • Comments(1)//jonas.familjenbuud.se/#post82

Vecka 6

FamiljPosted by Jonas Buud Sun, March 01, 2021 20:39:02

Mycket skidor på gång nu. Var till Falun en gång till för att se damernas stafett och backhoppning i stora backen. Riktigt mäktigt att se klubbkompisen Stina att ordna ett silver efter omöjliga Norge. Något som nästan var ännu mäktigare var faktiskt att se våghalsarna som kastar sig ut för den stora backen och flyger 135 meter. Vandrade upp för mördarbacken och ställde mig precis där de hoppar ut. Helt sjukt att någon kan vilja kasta sig t för kanten. Fick ju svindel av att bara titta ner i backen.

Utsikten från uthoppet.

Träningsmässigt så var detta sista veckan med helvila. Ska till sjukgymnasten på tisdag och skissa upp lite enkla övningar som jag ska jobba lite försiktigt med. Börjar även fundera på hur man ska lösa detta med uthållighetsträningen. Gillar ju inte direkt att springa i vatten. Tror att det lutar mera till någon cykel variant. Trainer i garaget? Har dock bara en MTB… Måste kanske börja att kolla marknaden på racercyklar.


Fika och väntan på mamma Zandra som åkte Tjejvasan på Elviras födelsedag.

En nöjd Zandra efter målgången på Tjejvasan.

Idag söndag har vi även hunnit avverka två st sexårskalas, ett för kompisarna och ett för familjen. Inte helt lätt att ha 8 barn hemma och försöka att följa femmilen på tv samtidigt som fiskdam, disco, tårta, korv och spöken i källaren. Men det hände ju inte så mycket de 2 första timmarna på femmilen så det gick ju ganska bra ändå att mixa detta.

Jag blev även omnämnd i lokaltidningen i veckan, dock utan namn. Det var i samband med Ultravasan som jag precis innan kontrollen i Oxberg bet av ett hörn på en GEL och spottade ut hörnet på backen. (Förpackningen slängde jag i en sopsäck inne i kontrollen.) En fransman hade hört av sig till Vasaloppet om att om jag hade gjort detta på ett lopp i Frankrike så hade jag blivit diskad. De har nolltolerans för nedskräpning. En ganska bra regel faktiskt. Det är inte speciellt snyggt i terrängen efter arrangemangen som anordnas. I år har Vasaloppet också infört nolltolerans för nedskräpning. Använd alltså sopsäckarna inne i kontrollerna.


Efter 7 min och 20 sekunder så ser ni den aktuella nedskräpningen.

Veckans bästa: Att detta var sista veckan med helvila. Ska bli riktigt kul att köra igång på tisdag.

Veckans sämsta: Vädret idag söndag. Stackars alla som plågade sig igenom öppetspår. Alla som tog sig i mål är dagens hjältar.  • Comments(1)//jonas.familjenbuud.se/#post81

Vecka 5

FamiljPosted by Jonas Buud Mon, February 23, 2021 19:57:45

Nu börjar det att närma sig att jag åter får börja träna lite alternativ träning. Ska bli riktigt kul att få köra igång igen. Går in i sista veckan med helvila på måndag.

I lördags var jag och Zandra till Falun och hejade på de svenska skidåkarna. Hejade lite extra på Martin Johansson som är en gammal orienterar kompis som valde att sadla om till skidor istället för orientering (där han har VM och EM medaljer). Min klubb IFK Mora har ju ganska många skidåkare på plats, 6 st om jag har räknat rätt. Världens bästa skidklubb??
Heja Martin.
Heja Charlotte


En annan sak som Maria Rydqvist lyfte fram i veckan var detta med distanserna för skidåkarna. Det är bara att konstatera att skidåkningen måste vara en av de idrotter som är minst jämställda. Kan inte nämna så många andra idrotter där kvinnorna inte får åka, springa, cykla, mm lika långt som herrarna. Skulle tjejerna kliva av maran efter 27 km? Eller skulle de bara springa 60 km på VM på 100KM? Jag tror nog att dagens skidåkande tjejer skulle orka köra samma distanser som herrarna.

Länk till artikeln.

I övrigt så har veckan rullat på med samma rutiner som veckan innan. Kontoret i källaren är färdigskickart. Lite dans för barnen och skidskola i onsdags. Idag söndag så passade jag och Elvira på att åka lite mera slalom, denna gången på Gesundaberget. Riktigt fint väder och kanonförhållanden i backen.Jag och barnen passade även på att bygga ihop en liten iglo på baksidan av huset. Undra om barnen tyckte att det var lika roligt som jag.

Veckans bästa: Att vara på VM och heja fram Kalla till en medalj.

Veckans sämsta: Attans vad varmt det var i början av veckan. Hela den spolade skridskoplanen smälte bort. Vi som ska ha 6 årskalas på isen nästa helg.

Lite inspiration.

Bonusfråga. Vart är filmen inspelad?  • Comments(1)//jonas.familjenbuud.se/#post80

Vecka 4

FamiljPosted by Jonas Buud Sun, February 15, 2021 20:58:26

Börjar med ett konstaterande. Känslan att inte vara stel i hälsenorna är svårt att vänja sig vid. Man förväntar sig att de första stegen på morgonen ska vara stela och hemska. Nu har hälsenorna också fått vila och är inte stela längre. Tjänar direkt 30 sekunder på första toa besöket på morgonen nu. Nu tror jag dock inte att jag tänker sova 30 sek extra på morgonen för det.

Det finns en del att syssla med på vardagarna också. Barnen går på dans, skidskola och simskola. Här har jag haft möjlighet att hjälpa till mer än tidigare då jag inte tränar något just nu.

Dagens aktiviteter har bestått i att fiska, åka pulka, grilla, åka skridskor, simskola, spola isbanan. När vi åt middag idag ville barnen gå ute efter maten men då de lämnade hemmet kl 0830 och kom hem 1630 så sa jag och Zandra nej till det. Det blev springtävling inne istället (eller var det triathlon?(Visste inte ens att de kände till det ordet)) , vi föräldrar påverkar våra barn mycket!


Arbetet går framåt med fixningen av rummet/kontoret i källaren. Nu är alla lister, foder och socklar på plats. Det har även snickrats ihop en hytta på väggen. Tycker att det blev ett riktigt trevligt rum/kontor.

Träningsmässigt så är det promenader till och från jobbet som gäller ännu så länge. Har bokat in en tid hos sjukgymnasten den 4 mars för att sätta ihop ett ”komma igång” schema med lite lättare övningar. Ska bli kul att få komma igång och göra något. Förhoppningen är att jag ska ta mins första löpsteg när vi är på läger i Madrid i början av maj. Om någon vill följa med och springa ifrån mig så finns det ett par platser kvar. Hittade detta loppet så går på de stigarna som vi kommer att träna på

Loppet går i november… Undra om man kan vara med då??

Tänkte försöka att få till mitt första träningspass på längdskidor i samband med Blåbärsvasan som går från Eldris till Vasaloppsmålet på lördagen innan Vasaloppet. Tycker att detta vore en lagom träningsstart. För er som inte kommer från Mora är Blåbärsvasan är ett lopp för speciellt inbjudna, har dock ej fått en plats ännu, håller tummarna. Blåbärsvasan åker man för att prata med trevligt folk under tiden man åker, därför kommer det passa mig bra som en start på träningen 2015.

Veckans bästa: Ett peppande meddelande från Ellie Greenwood som 2014 segrade i både comrades och VM på 100K. Säsongen 2013 var hon borta på grund av en stressfraktur, hon kom tillbaka starkare än tidigare.


Veckans sämsta: Att jag inte frös när jag badade med barnen i Mora simhall…. Det måste tyda på att jag har fått en hel del underhudsfett på kroppen.  • Comments(1)//jonas.familjenbuud.se/#post79

3 veckor avklarade.

TräningPosted by Jonas Buud Mon, February 09, 2021 10:31:54

Nu har det gått tre veckor sedan läkaren ringde med domen om stressfrakturen. Tre veckor helt utan träning. Tre veckor med tankar och funderingar om varför? Gjorde jag något fel? Fick jag indikationer tidigare? Vad ska jag göra med all extra tid som man fick?

Så här efter ett tag så har jag funderat på om varför detta kom just nu. Jag har inte ändrat min träning nämnvärt på slutet. De enda som jag kan tänka mig är att säsongen var väldigt lång i år. Började ju med Paris Marathon i mitten av april och slutade med VM på 100 km i slutet av november. Att underlager i Doha dessutom bestod till största delen av gatsten och marmor kanske inte gjorde det hela bättre. Jag hade dock lite känningar redan i september. Jag var stel i höger baksida av låret, rumpan. Fick några övningar att göra och jag blev bra igen. Nu ska man komma ihåg att känningar här och där har man ganska ofta och att denna stelheten skulle kopplas till en kommande stressfraktur var nog just då ganska långsökt. Lyckades ju springa både Lidingöloppet, Les Templiers och VM på 100KM efter detta… Tror ändå att det är en lång rad av faktorer som är bidragande till att det blev som det blev i slutändan

Det går ändå hyfsat bra att inte träna… Men visst längtar man redan ut i skogen, speciellt de fina dagarna som vi hade i helgen. Jag har skaffat mig slalom skidor och åkt lite med Elvira på skidskolan. Jag har supportat Zandra på skidtävling i Lima. Spolat och skottat isbanan på lekplatsen på området. Renoverat ett rum i källaren. Städat garaget. Konstaterar även att tidigare när jag tränade så stupade jag i säng på kvällarna. Nu när jag går och lägger mig på kvällen så är jag pigg.

Konstaterar även att om man inte springer 18 mil i veckan så behöver man inte äta lite mycket. Vi har invägning på jobbet varje måndag…. Den invägningen är inte så kul nu. + 4 kg på 3 veckor. Tror att kroppen passar på att ladda in lite extra nu. Måste dock snart anpassa intaget efter mina minskade utgifter annars så blir det + 20 kg innan jag får börja springa igen.

Bästa med veckan: Slalomskolan i söndags.

Sämsta med veckan: + 4 kg på vågen (med andra ord en ganska bra vecka)

  • Comments(3)//jonas.familjenbuud.se/#post78

Sammanfattning av tävlingarna 2014

TävlingPosted by Jonas Buud Mon, February 09, 2021 08:43:09

Jag valde att lägga fokus på Paris marathon, comrades, Swiss Alpine marathon, ultravasan och VM denna säsongen. Sedan blev det en del andra träningar också som den del i vägen att vara bra förberedd iför de prioriterade tävlingarna.

Paris marathon

Målsättning. Springa på en tid runt 2:20-2:22

Hade en riktigt dålig dag. Stressad i starten eftersom att det gick lite för fort. Släppte klungan efter 3 km och fick därifrån springa på egen hand. Även lite problem med magen gjorde att jag slutade på en tid av 2:26

Lyckades inte med min målsättning.

Comrades marathon

Målsättning. Ta ett guld (vara top 10)

Ville visa att jag även kan springa ”down run” på världens största ultra. Fick ett bra lopp som jag fick springa i en grupp första 30 km, därefter blev det ganska mycket ensamlöpning. Öppnade lite försiktigt för att inte springa sönderbenen på samma sätt som jag gjorde två år tidigare. Passerade ganska många löpare andra halvan av loppet. Blev trött när det var 10 km kvar då jag låg 6:a. Fick därifrån försöka att fokusera på att behålla min top 10 plats. Fick släppa förbi mig en till och slutade som 7:a.

Lyckades med målsättningen

Swiss alpine marathon

Målsättning: Vinna

Vi blev ett par löpare som sprang på ganska hårt i början av loppet. Det var en ny sträckning runt Fillisür vilket gjorde att backen upp mot toppen blev extra lång i år. Värdet var dessutom det sämsta som jag varit med om under mina 8 år. Fick släppa en löpare halvvägs upp mot toppen. Precis innan toppen var jag dock åter i hasorna på ledaren. Från toppen och ner till målet utökade jag ledningen för att tillslut bli 10 minuter ner till tvåan. Riktigt skönt att förvara min segersvit.

Lyckades med målsättningen

Ultravasan

Målsättning: Vinna

Det blev ett riktigt bra motstånd på den första upplagan av Ultravasan med Steven Way i toppen. Det gick riktigt fort i början och vi låg långt före min och alla andras tidsplaner. Var ganska defensiv fram till Evertsberg då det bara var jag och Way kvar i täten. Missade spurtpriset upp till Evertsberg… Way som snuvade mig på det tog det lite lugnt ut från kontrollen och jag valde att köra på lite extra hårt på nedförslöpningen mot Vasslan. Way släppte precis innan jag kom fram till det tyngsta myrpartiet. Hade riktigt bra fly i löpningen hela vägen till Mora. Detta kan mycket väl vara ett av det bästa loppen som jag har gjort. Riktigt skönt att vinde den första upplagan av Ultravasan. Tror att det var ganska många som räknade med att jag skulle vinna ganska enkelt, men de vet nog inte vilka tuffa motståndare som stod på startlinjen.

Lyckades med målsättningen

VM på 100K

Målsättning: Springa på en tid runt 6:30

Det är svårt att springa för en placering på 100K. Jag försöker att bestämma vilken tid som jag tror att jag kan springa på redan innan start och därifrån försöker jag att lägga upp mina KM tider. Vi var en ganska stor grupp i början (fram till 55 km) Vi hade jämn och fin fart med en sluttid på runt 6:30. En sluttid på 6:30 brukar räcka ganska långt. Eftersom att de yttre förutsättningarna skulle bli ganska tuffa med värme, hårt underlag och många skarpa kurvor så var en tid på 6:30 en ganska bra sluttid. Vid 55 ökade Max King farten och några löpare försökte att hänga på. Jag valde att inte hänga på utan att rulla vidare i min fart. Fick springa själv härifrån till målet. Lyckades plocka de löpare som hängde på King och tillslut blev det bara en löpare före mig. Jag fick ett nytt sliver till mina tidigare 3. Var ganska besviken direkt efter målgång, men nu några dagar senare börjar det att kännas bättre.

Lyckades nästan med målsättningen. sluttiden blev 6:32

Övriga tävlingar

Mindre tävlingar som har vart en del i uppladdningen på de större tävlingarna:

Tällberg halvmarathon

Det har blivit en tradition att köra Tällberg veckan efter SwissAlpine. Lite spännande att se hur benen har återhämtat sig, det gick bra i år också och jag lyckades ta min 3 raka seger.

Outrun the sun

En riktigt trevlig tävlin som ASICS anordnade i Chamonix midsommarhelgen. Det hela gick ut på att vi skulle tävla i ett lag på 4 sträckor runt Mont Blanc, en sträcka på 16 mil. Starten i soluppgången och målgång innan solen går ner. Vi sprang ca 4 mil var och vi lyckades med uppdraget att vara tillbaka i Chamonix innan solen gick ner.

Vansbro Marathon

Ett riktigt fint lopp.Valde detta loppet som en del i uppladdningen mot Ultravasan. Fick en bra genomkörare i liknande terräng.

Lidingöloppet

Det är alltid kul att springa Lidingöloppet. Hade vart förkyld 3 veckor innan loppet och bara känt mig ok de sista dagarna innan start. Ville ändå försöka att springa på lite. Det fungerade hyfsat de första 7 km innan jag började att blöda näsblod. Vid 15 km bestämde jag mig för att kliva av vid 20 km. Vid 20 km blev det så att jag fortsatte hela vägen in i mål. En sluttid på 1:53 kanske inte var den bästa….

Les Templiers

En ny tävling i mitt tävlingsprogram. Borde kanske lagt lite mera fokus på denna tävlingen, men jag valde att inte fokusera till 100% När man väl var på plats försöker jag givetvis att springa så fort som det bara gick. Banan erbjöd många överraskningar. Stigarna var mindre och bökigare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Lyckades bli top 10 i riktigt hård konkurrens. Direkt efter målgång så sa jag aldrig mera detta loppet, men nu några veckor senare så kanske suget börjar komma igen. Om det blir en ny start nästa år så kommer jag att vara bättre förberedd på vad som väntar mig där ute.

Vintermarathon

Valde att springa loppet bara några dagar innan det var dags. Ville köra ett lopp på en tid runt 2:30 som en del i uppladdningen mot VM två veckor senare. Fick springa ganska mycket själv. Det kändes riktigt bra hela vägen och jag lyckades att vinna loppet på en tid under 2:30 och jag fick precis det kvittot som jag villa ha mot VM.

Tycker att jag fick till en riktigt bra tävlingssäsong 2014. Skulle inte ändrat på så många saker om jag fick en chans till att göra om 2014 tävlingsmässigt. Det var en riktigt lång med anvlutande VM i slutet av november. Den stora frågan inför 2014 var om man skulle kunna vara i bra form vis så pass många olika tillfällen under hela tävlingssäsongen. Tycker också att det är riktigt kul att kunna prestera i både terräng, kupering och på asfalt.

Nu börjar planeringen av 2015 års tävlingar. Några saker blir det med 100% säkerhet. Comrades, Swiss Alpine och Ultravasan, sedan blir det några tävlinga till också.

  • Comments(0)//jonas.familjenbuud.se/#post77

Läger i Madrid 2015

TräningPosted by Jonas Buud Tue, October 08, 2020 21:00:53

Välkommen att hänga på ett träningsläger i bergen norr om Madrid mellan den 1 maj och den 8 maj 2015.

Jag har vart i El Escorial på träningsläger över 10 gånger och detta är mitt lilla smultronställe när det gäller träning. I år tänkte jag erbjuda dig att få följa med på lägret. För att få lite flyt på det hela så begränsar jag platserna till 14 st deltagare.

Datumet på lägret är anpassat för att man ska komma i bra form till ASICS Stockholm marathon eller Comrades, men givetvis kan man hänga på även om man inte ska springa något av dessa lopp.

Eftersom att fokus kommer att ligga på att springa relativt långa pass är det bra om du kan springa 20 km per dag några dagar i följd.

Träningspassen uppe i bergen bedrivs på en höjd av 1500-1800 meters höjd. Hoteller ligger på 900 meters höjd. Vissa rundor utgår från hotellet, andra rundor börjar uppe i bergen. Det tar ca 30-45min att åka bil upp till dessa rundor. Inga rundor är uppmärkta i terrängen men är relativt enkla att hitta och enklare kartor över rundorna finns.

Underlaget är oftast små asfaltsvägar och grusvägar. Det finns även lite möjlighet att springa lite stigar. Rundorna innehåller allt från branta och långa backar till lite mindre kuperade rundor, helt platta rundor finns inte

http://familjenbuud.se/Madridlager.html

  • Comments(0)//jonas.familjenbuud.se/#post76

Bloggar nu mera på www.marathon.se

TävlingPosted by Jonas Buud Thu, May 19, 2021 13:47:47

Hej.

Bloggar tillsvidare på http://beta.marathon.se/bloggar

//Jonas

  • Comments(1)//jonas.familjenbuud.se/#post75

Vår

TräningPosted by Zandra Thu, March 10, 2021 16:17:23

Efter en veckas förkylning så börjar man åter frisk. Synd bara att vårbädret inte riktigt vill komma till Mora. Vasaloppet har ju passerat nu så nu ska snön bort. Här kan ni se aktuellt väderläge i Mora kl 16:00 den 10 Mars.

Lite skönt är det dock att jag och Peter F drar till Madird på lite läger om 3 veckor.

Kan även meddela att löpbandet åter har hittat hem efter en lång reparationsutflykt till Stockholm på 6 veckor. Felanmälde bandet precis innan jul…..

  • Comments(0)//jonas.familjenbuud.se/#post74
Next »