Jag valde att lägga fokus på Paris marathon, comrades, Swiss Alpine marathon, ultravasan och VM denna säsongen. Sedan blev det en del andra träningar också som den del i vägen att vara bra förberedd iför de prioriterade tävlingarna.

Paris marathon

Målsättning. Springa på en tid runt 2:20-2:22

Hade en riktigt dålig dag. Stressad i starten eftersom att det gick lite för fort. Släppte klungan efter 3 km och fick därifrån springa på egen hand. Även lite problem med magen gjorde att jag slutade på en tid av 2:26

Lyckades inte med min målsättning.

Blog image

Comrades marathon

Målsättning. Ta ett guld (vara top 10)

Ville visa att jag även kan springa ”down run” på världens största ultra. Fick ett bra lopp som jag fick springa i en grupp första 30 km, därefter blev det ganska mycket ensamlöpning. Öppnade lite försiktigt för att inte springa sönderbenen på samma sätt som jag gjorde två år tidigare. Passerade ganska många löpare andra halvan av loppet. Blev trött när det var 10 km kvar då jag låg 6:a. Fick därifrån försöka att fokusera på att behålla min top 10 plats. Fick släppa förbi mig en till och slutade som 7:a.

Lyckades med målsättningen

Blog image

Swiss alpine marathon

Målsättning: Vinna

Vi blev ett par löpare som sprang på ganska hårt i början av loppet. Det var en ny sträckning runt Fillisür vilket gjorde att backen upp mot toppen blev extra lång i år. Värdet var dessutom det sämsta som jag varit med om under mina 8 år. Fick släppa en löpare halvvägs upp mot toppen. Precis innan toppen var jag dock åter i hasorna på ledaren. Från toppen och ner till målet utökade jag ledningen för att tillslut bli 10 minuter ner till tvåan. Riktigt skönt att förvara min segersvit.

Lyckades med målsättningen

Blog image

Ultravasan

Målsättning: Vinna

Det blev ett riktigt bra motstånd på den första upplagan av Ultravasan med Steven Way i toppen. Det gick riktigt fort i början och vi låg långt före min och alla andras tidsplaner. Var ganska defensiv fram till Evertsberg då det bara var jag och Way kvar i täten. Missade spurtpriset upp till Evertsberg… Way som snuvade mig på det tog det lite lugnt ut från kontrollen och jag valde att köra på lite extra hårt på nedförslöpningen mot Vasslan. Way släppte precis innan jag kom fram till det tyngsta myrpartiet. Hade riktigt bra fly i löpningen hela vägen till Mora. Detta kan mycket väl vara ett av det bästa loppen som jag har gjort. Riktigt skönt att vinde den första upplagan av Ultravasan. Tror att det var ganska många som räknade med att jag skulle vinna ganska enkelt, men de vet nog inte vilka tuffa motståndare som stod på startlinjen.

Lyckades med målsättningen

Blog image

VM på 100K

Målsättning: Springa på en tid runt 6:30

Det är svårt att springa för en placering på 100K. Jag försöker att bestämma vilken tid som jag tror att jag kan springa på redan innan start och därifrån försöker jag att lägga upp mina KM tider. Vi var en ganska stor grupp i början (fram till 55 km) Vi hade jämn och fin fart med en sluttid på runt 6:30. En sluttid på 6:30 brukar räcka ganska långt. Eftersom att de yttre förutsättningarna skulle bli ganska tuffa med värme, hårt underlag och många skarpa kurvor så var en tid på 6:30 en ganska bra sluttid. Vid 55 ökade Max King farten och några löpare försökte att hänga på. Jag valde att inte hänga på utan att rulla vidare i min fart. Fick springa själv härifrån till målet. Lyckades plocka de löpare som hängde på King och tillslut blev det bara en löpare före mig. Jag fick ett nytt sliver till mina tidigare 3. Var ganska besviken direkt efter målgång, men nu några dagar senare börjar det att kännas bättre.

Lyckades nästan med målsättningen. sluttiden blev 6:32

Blog image

Övriga tävlingar

Mindre tävlingar som har vart en del i uppladdningen på de större tävlingarna:

Tällberg halvmarathon

Det har blivit en tradition att köra Tällberg veckan efter SwissAlpine. Lite spännande att se hur benen har återhämtat sig, det gick bra i år också och jag lyckades ta min 3 raka seger.

Outrun the sun

En riktigt trevlig tävlin som ASICS anordnade i Chamonix midsommarhelgen. Det hela gick ut på att vi skulle tävla i ett lag på 4 sträckor runt Mont Blanc, en sträcka på 16 mil. Starten i soluppgången och målgång innan solen går ner. Vi sprang ca 4 mil var och vi lyckades med uppdraget att vara tillbaka i Chamonix innan solen gick ner.

Vansbro Marathon

Ett riktigt fint lopp.Valde detta loppet som en del i uppladdningen mot Ultravasan. Fick en bra genomkörare i liknande terräng.

Lidingöloppet

Det är alltid kul att springa Lidingöloppet. Hade vart förkyld 3 veckor innan loppet och bara känt mig ok de sista dagarna innan start. Ville ändå försöka att springa på lite. Det fungerade hyfsat de första 7 km innan jag började att blöda näsblod. Vid 15 km bestämde jag mig för att kliva av vid 20 km. Vid 20 km blev det så att jag fortsatte hela vägen in i mål. En sluttid på 1:53 kanske inte var den bästa….

Les Templiers

En ny tävling i mitt tävlingsprogram. Borde kanske lagt lite mera fokus på denna tävlingen, men jag valde att inte fokusera till 100% När man väl var på plats försöker jag givetvis att springa så fort som det bara gick. Banan erbjöd många överraskningar. Stigarna var mindre och bökigare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Lyckades bli top 10 i riktigt hård konkurrens. Direkt efter målgång så sa jag aldrig mera detta loppet, men nu några veckor senare så kanske suget börjar komma igen. Om det blir en ny start nästa år så kommer jag att vara bättre förberedd på vad som väntar mig där ute.

Vintermarathon

Valde att springa loppet bara några dagar innan det var dags. Ville köra ett lopp på en tid runt 2:30 som en del i uppladdningen mot VM två veckor senare. Fick springa ganska mycket själv. Det kändes riktigt bra hela vägen och jag lyckades att vinna loppet på en tid under 2:30 och jag fick precis det kvittot som jag villa ha mot VM.

Tycker att jag fick till en riktigt bra tävlingssäsong 2014. Skulle inte ändrat på så många saker om jag fick en chans till att göra om 2014 tävlingsmässigt. Det var en riktigt lång med anvlutande VM i slutet av november. Den stora frågan inför 2014 var om man skulle kunna vara i bra form vis så pass många olika tillfällen under hela tävlingssäsongen. Tycker också att det är riktigt kul att kunna prestera i både terräng, kupering och på asfalt.

Nu börjar planeringen av 2015 års tävlingar. Några saker blir det med 100% säkerhet. Comrades, Swiss Alpine och Ultravasan, sedan blir det några tävlinga till också.